Україна – Огляд ринку

У даній статті обговорюються ключові економічні показники і статистику торгівлі, на яких домінують країни на ринку, частка на ринку України, політична ситуація, якщо це доречно, основні причини, через які компанії повинні враховувати експорт в Україну, і інші питання, які впливають на торгівлю , наприклад, тероризм, валютні девальвації, торгові угоди.

Так, економіка України відновлюється після глибокого спаду.

Після політичної та економічної кризи в 2014-2015 роках і кумулятивного економічного спаду на 16 відсотків, економіка України почала повільно зростати в 2016 році з двома відсотками зростання в річному обчисленні.

У той час як поворот країни був в основному пов’язаний з реформами, здійсненими першим технократичним урядом України, зростання в 2016 році був викликаний відновленням внутрішньої інвестиційної активності і помірним відновленням споживання домашніх господарств.

В майбутньому аналітики очікують, що внутрішній попит буде продовжувати стимулювати економічне зростання в 2,5 відсотка в 2017 році і 3,5 відсотка в 2018 році.

Найбільша причина того, що внутрішній попит призведе до економічного зростання замість експорту, – це триваючі торговельні заборони Росії проти України.

На додаток до різких змін в торгових відносинах, експорт України продовжує падати рік за роком через світових цін на сировинні товари і проблем у внутрішній ланцюжку поставок. У березні 2017 року уряд України здійснило нові заходи, що забороняють торгівлю з територіями на сході країни, ефективно контрольованими сепаратистами, підтримуваними Росією.

Це запобігає поїздку вугілля зі сходу на захід і запобігає потраплянню мінеральних ресурсів для металургійної промисловості на територію, яка не контролюється урядом.

На тлі падіння експорту дефіцит поточного рахунку України збільшився з 0,1 відсотка ВВП в 2015 році до 3,5 відсотка ВВП в 2016 році. Весь великий український експорт скоротився в 2016 році, за винятком експорту сільськогосподарської продукції.

Незважаючи на низьке економічне зростання і падіння експорту, в економіці України є кілька яскравих плям, в першу чергу сільського господарства, які в 2016 році зросли на 6,1 відсотка в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

У минулому році Україна зібрала 66 мільйонів тонн зерна, що стало рекордним показником в країні. Україна входить в число провідних світових виробників зернових культур, включаючи пшеницю, кукурудзу і ячмінь.

У 2016 році експорт цукру в Україні також досяг 15-річного максимуму. Заборона на погодні явища, урожай 2017 року, швидше за все, встановить нові рекорди, і сільське господарство буде продовжувати підтримувати економіку. Стабільне зростання сільського господарства представляє значні можливості для американських експортерів сільськогосподарської техніки, а також інших матеріалів, таких як насіння і добрива.

Недавній економічний підйом в Україні та макроекономічна стабілізація в значній мірі підтримуються Міжнародним валютним фондом (МВФ). У березні 2015 року МВФ відкрив для України чотирирічну програму розширеного фонду (EFF) на загальну суму близько 17 млрд. Дол. США.

Завдяки прогресу країни в сфері бюджетної консолідації і реформ банківського сектору та енергетичного сектора в 2015 і 2016 роках Україна в даний час знаходиться на шляху до отримання п’ятого траншу допомоги за цією програмою в 2017 році. Майбутня допомога МВФ буде залежати від додаткових реформ, включаючи пенсійну реформу, земельну реформу і додаткові заходи по боротьбі з корупцією.

За даними МВФ, ВВП на душу населення в Україні як і раніше дуже низький – всього 20 відсотків від середнього по ЄС і другого за величиною рівня всіх країн Центральної та Східної Європи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.