Україна – ринкові проблеми

Дізнайтеся про бар’єри на шляху виходу на ринок і місцевих вимогах, тобто про те, що потрібно знати при виході на ринок України і які навички Вам знадобляться для того, що успішно і безпечно маневрувати на даному ринку.

З потенціалом зростання від чотирьох до п’яти відсотків на рік багато спостерігачів ринку згодні з тим, що Україна може і повинна стати наступною Польщею, якщо вона буде використовувати свій величезний економічний потенціал в агробізнесі, інформаційних технологіях, торгівлі, пов’язаної з транспортом, а також в області аерокосмічної і оборонної промисловості.

Однак ті ж аналітики згодні з тим, що, незважаючи на недавній прогрес в надзвичайно складних умовах (конфлікт, анексія, іноземне втручання і торгові блокади), економічне зростання в найбільшою мірою стримується корупцією.

Хоча в 2015-2018 роках уряд зробив кілька початкових кроків по боротьбі з ендемічною корупцією в Україні, реформи будуть тривалим і болючим процесом.

Прогрес в значній мірі затримується олігархами і політиками, яких вони просувають, які продовжують затихати зусилля відданих і мотивованих реформ технократів.

Одним із прикладів цього є відсутність судових переслідувань, пов’язаних з корупцією, а інше – нездатність приватизувати державні підприємства, побічно контрольовані і керовані олігархічними діловими колами.

Частково через недостатні реформ і бізнес-середовища з високим рівнем ризику Україна оцінюється відповідно, нижче, ніж ринки, що розвиваються в Латинській Америці і вище, ніж в Африці.

На додаток до корупції, інші важливі проблеми ринку в Україні включають:

  • Відсутність прозорості в податкових і митних установах
  • Переслідування податковими і митними чиновниками
  • Дисфункціональна судової системи, нездатна справедливо вирішити ділові суперечки
  • Нестабільна банківська система
  • Обмежені ресурси експортного фінансування
  • Високі ставки податків і зборів
  • Непрозора нормативно-правове середовище
  • Неадекватна захист прав інтелектуальної власності
  • Мораторій на продаж сільськогосподарських земель, який знижує орендні ставки і запобігає інвестиції
  • Рішення політичних проблем шляхом невирішені конфлікти на сході і півдні України

Уряд України взяв на себе зобов’язання по скороченню цих проблем.

Як прем’єр-міністр України, так і міністр фінансів підтвердили свої наміри залишитися в великій програмі фінансової підтримки МВФ, яка вимагає продовження структурних реформ і заходів по боротьбі з корупцією.

Останнім часом обидва офіційних особи просунулися вперед по публічним зобов’язанням щодо вдосконалення податкових органів України, недавно ввели автоматичний реєстр відшкодування ПДВ.

Повернення ПДВ історично був спірним питанням для іноземних компаній в Україні, з заборгованістю по відшкодуванню ПДВ в десятки мільйонів доларів. Уряд також стежить за повномасштабної реалізацією онлайн-закупівель для державних тендерів.

У зв’язку з викладеним вище, вважаємо, що питання безпеки і підбору правильного юридичного радника в Україні, є першорядним при ухваленні рішення про маштабування свого бізнесу в Україні для іноземних компаній.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.